Home » Uiteten en toch afvallen? Hoe dan?
Uiteten en toch afvallen? Hoe dan? Lees het in onze blog
Uiteten wie houdt er niet van! De keuze is reuze. Je kunt gaan voor Italiaans, Thais, Chinees, Indisch, Afghaans of je pakt van alles wat in een zogenaamd wereldrestaurant. Wat dacht je van wokken, een lopend buffet of tapas. De opties zijn oneindig. Helaas kan dit voor sommigen mensen een obstakel zijn tijdens het afvallen. Zeker als je zoals vele van mijn klanten vaker of zelfs dagelijks uiteten gaat. Toch zijn er dingen die je kunt doen om de schade te beperken. Hoe= Lees het je in deze blog.
Waarom ga je uiteten?
Voordat ik als schade expert op gebied van overeten je allemaal ongevraagde adviezen ga geven is het misschien belangrijker om even stil te staan bij de vraag:
Wat kom je doen in een restaurant? Is dat omdat je:
Er zijn geen foute antwoorden mogelijk.
Kom jij om je maag te vullen en is dat een reden om de hele dag niks meer te eten zodat je het maximale eruit kan halen? Dan is het maximale wat je eruit haalt heel klein. Je kunt in de supermarkt voor 70-80 cent 100 kcal kopen. Als je 35-50 euro uitgeeft in een restaurant dan moet er echt wat gebeuren wil je het maximale eruit te halen. Als het gaat om vullen is uiteten gaan echt een hele inefficiënte optie.
Als het gaat om proeven eet dan van te voren (30 min) een boterham met beleg. Zo voorkom je honger als je lang op je eten moet wachten, want dan is de kans groot dat je meer bestelt.
Tijdens het bestellen speelt multitasking een rol. Je bent bezig met het lezen van de kaart, ondertussen overleg je met het gezelschap of je wel of geen voorgerecht neemt. En wat doen we met het dessert? Sociale druk en gewoontes gaan een rol spelen. Multitasken vreet van je focus af waardoor je minder impulscontrole hebt. Maw de impuls om wel voor een voorgerecht en dessert te gaan nemen toe als je aan het multitasken bent. Om de sociale druk te tackelen is het handig om van te voren een afspraak te maken met je gezelschap. Bel of whatsapp en zeg dat je alleen komt om te proeven. Zeg dat je niet komt voor het brood en het dessert links laat liggen.
Mocht de ober met zijn goede intenties toch het broodmandje op tafel leggen. Zorg dat dat deze buiten handbereik (> 140 cm) ligt. Het buiten handbereik leggen van snoepgoed scheelt 137 kcal per dag (Maas J 2012). De moeite waard om dit ook met stokbrood te doen.
Zakelijk is het lastig. Zeker als er een wijn cultuur is. Kijk of je daar omheen kunt. Soms is het ook handig om afspraken te maken met iemand die bediend. Belangrijk hoe noodzakelijk is dat je gaat eten. Kun je ook op een andere manier zaken doen? Meestal is dit een gewoonte.
Drink minder alcohol, ga voor een verhoogde tafel.
Veel van mijn klanten houden van alcohol. Een fles wijn op tafel hoort erbij. Helaas verzadigen vloeibare kcal niet. Als je kunt kiezen ga dan zitten aan een verhoogde tafel (hopelijk heb je geen hoogtevrees). Dit heeft te maken met het feit dat je de glazen niet van de bovenkant bekijkt, maar van de zijkant kunt zien en daardoor beter de hoeveelheid kan inschatten. Helaas zijn verhoogde tafels meestal geen opties. In lounge achtige zaken waar tafels laag zijn heb je hetzelfde effect en dan kun je beter aan normale tafel zitten.
Zet de fles wijn buiten handbereik. Drinken tijdens het uiteten is een gewoonte. Doorbreek de gewoonte en drink met je niet dominante hand. Aan de kant van je dominante hand zet je een glas spa(blauw/rood) neer. I.p.v. een fles wijn kun je ook per glas bestellen. Zo bepaal je zelf hoeveel je drinkt.
Zien eten doet eten
Waar ga je zitten? Misschien iets waar je niet zo bij stilstaat is de plek waar je gaat zitten in een restaurant. De plek kan namelijk bepalen of je meer of minder kcal eet. Als je dichtbij de keuken zit zie je veel lekker eten voorbij komen. Als je opkijkt is het bediend personeel zo bij je en ga je potentieel meer eten. Als je eten van anderen ziet moedigt dat ook aan om meer te eten. Ga daarom ver van de keuken zitten. Het liefst met uitzicht op het raam zodat je naar buiten kunt kijken en niet naar de etende menigte.
Minder eten tijdens een buffet? Gedraag je als een slank persoon.
Slanke mensen gedragen zich anders tijdens een lopend buffet dan Obese mensen (Provoost E 2017). Slanke mensen bestudeerde eerst wat ze allemaal konden eten alvorens ze het bord opschepte. Obese mensen pakte meteen een bord en schepte willekeurig op. Slankere mensen pakte een kleiner bord dan de Obese mensen. Pakt het als volgt aan als je aan het lopend buffet staat. Laat het bord liggen. Loop langs het buffet en maak een selectie wat je gaat eten. Pak dan pas een klein bord en schep op. Ga voor één portie vlees / vis / vleesvervanger, ½ bord groente en als laatste kies je aardappelen / rijst / pasta. Ga ver van het buffet (verleiding) afzitten. Start met eten en pas de remi-regel toe. Vond je deze blog interessant? Like en share hem dan. Mocht je nog vragen hebben stel ze dan hieronder.
Heel veel succes met het toepassen van deze tips. Deze en vele andere tools komen terug in onze voedingsbegeleiding, leefstijlcoaching onderdeel van Personal Training en Duo Personal Training.
Mocht je toch nog hulp nodig hebben met o.a. afslanken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Bronnen:
Maas J (2011), de Ridder DT, de Vet E, de Wit JB. Do distant foods decrease intake? The effect of food accessibility on consumption. Psychol Health. 2012 Oct;27 Suppl 2:59-73. Epub 2011 Jun 14.
Provoost, E. (2017) Onthuld: trucs om niet te veel te eten bij overvloedig buffet. https://www.hln.be/fit-en-gezond/onthuld-trucs-om-niet-te-veel-te-eten-bij-overvloedig-buffet
Deel dit bericht:
Wij bieden de mogelijkheid aan om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Samen met een proefles ervaar jij de mogelijkheden van wat 2 Train-Sittard jou te bieden heeft!