Blog 2Train Personal Training

Barbecueën (zonder aan te komen)

De zomer is in volle gang en wat wij als Nederlanders daar absoluut bij vinden horen, is barbecueën! Heerlijk tijdens warme zomeravonden met vrienden en familie aan de BBQ. Of het nu een elektrische, houtskool, of gasbarbecue is. We hebben er bijna allemaal eentje en vanaf eind mei wordt hij uit de schuur gehaald. De laatste jaren vooral populair onder de mannen sinds de Big Green Egg bekend werd. Verrukkelijke recepten, lekker lang tafelen samen en buiten bezig zijn, BBQ’en heeft het allemaal. Maar als we kijken naar wat we voornamelijk binnenkrijgen tijdens het barbecueën, komt het vaak neer op: veel vlees, stokbrood, sausjes en pastasalade. Allemaal heel erg lekker, maar het zorgt wel voor een maaltijd die extra calorieën oplevert.

Aangezien de zomermaanden bij ons als een heus BBQ-seizoen gezien kunnen worden, kan dit minder gunstig zijn als je met je gewicht bezig bent. Het zou mooi meegenomen zijn als je én gezellig mee zou kunnen BBQ’en én op je gewicht kunt letten. Gelukkig kan dat, door op een verantwoordere en gezonde manier. Ik zal je enkele handige tips meegeven, die niet alleen jezelf, maar je hele gezin van pas zullen komen. Of het nu thuis in de achtertuin is of op de camping voor de tent, deze tips zullen je helpen de barbecue zomer iets gezonder door te komen. In deze blog komen verschillende onderwerpen aan bod. Waar kun je voor en tijdens het BBQ’en aan denken.

 

VOORBEREIDING

Laten we beginnen bij de voorbereiding. Meestal heb je afgesproken met anderen om die avond te gaan BBQ’en en wil je alles al in huis halen. Probeer, voordat je naar de winkel gaat , iets te hebben gegeten en bedenk voordat je gaat wat je graag wilt maken en eten die avond, zo voorkom je dat je met veel te veel (vaak ongezonde producten) terug thuiskomt. Een goed doordacht boodschappenlijstje kan hier dus heel handig bij zijn. Denk bij het maken van je lijstje bijvoorbeeld ook aan artikelen zoals aluminiumfolie, houtskool, aanmaakblokjes, satéprikkers, etc.

Maak bewuste keuzes, bij het uitkiezen van je producten. De BBQ is geschikt voor heel veel soorten producten en geeft dus tal van mogelijkheden qua bereiding. Echter neigen we vaak al snel naar de producten die we altijd al eten bij het BBQ’en en meestal zijn dit niet de aller gezondste opties. Laten we even alle productsoorten langsgaan om te kijken hoe je gezondere keuzes kunt maken en waar je zoal aan kunt denken:

  • Allereerst het vlees. Probeer niet meer te eten dan 2 a 3 stukken vlees per BBQ avond en kies in de winkel ook voor een aantal magere varianten, zoals kip of rundergehakt-burgers naast de mindere magere soorten als speklappen en BBQ worsten. Wellicht is het ook een idee om te kiezen voor gemarineerd vlees, zo hoef je er niet perse nog een sausje bij te eten.
  • We denken bij de BBQ vaak aan vlees, maar vis is ook heel geschikt voor de BBQ door hem simpelweg te grillen of vispakketjes te maken in aluminiumfolie. Heerlijk met een beetje olijfolie en een schijfje citroen erop ingepakt gaar laten stomen. Denk bijvoorbeeld aan zalm en witte vissoorten zoals kabeljauw en pangafilet, of gamba’s om een spies van te maken. Keuzemogelijkheden genoeg!
  • Stokbrood wordt door velen natuurlijk gezien als onmisbaar bij een BBQ, maar vaak kiezen we voor de witte variant. Deze bevat veel minder vezels, je kunt daarom beter voor een volkoren of bruine variant gaan.
  • Een andere zeer gebruikelijke productsoort bij de BBQ zijn de (kant-en-klare) salades, zoals huzaren-, pasta- of aardappelsalade. Snel, gemakkelijk en de perfecte aanvulling, maar helaas bevatten deze salades vaak veel mayonaise en vetrijke dressings. Probeer daarom zelf een pasta of couscous salade te maken en gebruik als basis eventueel yoghurt of een beetje pesto.
  • Denk bij het kiezen van je sauzen eraan dat alle witte varianten vaak op basis van mayonaise of room zijn. Deze bevatten dus veel meer vet dan de rode varianten, zoals barbecuesaus of ketchup. Je kunt natuurlijk ook zelf je sausjes maken. Mocht je gebruik willen maken van mayonaise hierbij, kies dan voor fritessaus. Deze bevat net iets minder vet en het verschil is bijna niet te proeven.
  • Groenten worden tijdens het barbecueën regelmatig vergeten of er wordt enkel sla gemaakt. Toch zijn er ook veel manieren om groente op de BBQ klaar te maken. Snijd bijvoorbeeld verschillende soorten groenten in hetzelfde formaat blokjes en maak er kleurrijke groentespiesen van. Ook zeer geschikt voor de BBQ zijn courgettes, aubergines en (punt)paprika’s, snijd ze in brede plakken en grill ze met een beetje olie en kruiden.
  • Vegetarische ideeën zijn er ook genoeg. Kies bijvoorbeeld eens voor het grillen van haloumi kaas voor bovenop je sla, of gepofte aardappel met een topping van crème fraiche en bieslook.

 

TIJDENS HET BARBECUEËN

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten, om te kunnen barbecueën op een verantwoorde manier zonder al te veel aan te komen.

Het grootste ‘probleem’ waar we vaak tegenaan lopen is dat de gemoedelijke BBQ al snel veranderd in een soort eetwedstrijd. Alles wat er op gelegd wordt is tegelijkertijd of enkele minuten na elkaar klaar. Heb je net een lekker stukje vlees op je bord gekregen, hoor je alweer “Jongens de hamburgers zijn klaar, wie wil er eentje?”. Hierdoor ontstaat er vaak een soort ‘we moeten wel een beetje dooreten’ idee en dat is jammer. Zo ben je namelijk niet alleen erg gehaast aan het eten, je eet in korte tijd ook nog eens veel meer dan dat je normaalgesproken bij je avondmaaltijd zou doen. Probeer dus niet het hele rooster in een keer vol te leggen, maar houd het baktempo een beetje laag en let hierbij op de baktijden.

Als je wilt letten op je gezondheid, is het ook verstandig om te zorgen dat je het eten niet te zeer laat verbranden. Als het gezellig is kan het nog wel eens gebeuren dat er een aantal stukken iets te lang op een kant hebben gelegen. Er is altijd wel iemand die zich opoffert voor dat iets te donkere stukje, maar het is toch verstandig om de erg verbrande plekken eraf te halen voor het opeten. Zorg er ook altijd voor dat tijdens het barbecueën, het vlees en de vis goed koel bewaard kan blijven. Neem bijvoorbeeld maar de helft mee naar buiten, zodat het niet te lang in de warmt hoeft te liggen. Dit zou er ook zomaar voor kunnen zorgen dat jullie halverwege beseffen dat jullie genoeg hebben gehad en worden de calorieën van die overige stukken in de koelkast je bespaard.

Als laatst is het verstandig om niet te veel op te scheppen. Bij het gewone avondeten schep je ook niet vaker dan twee keer op. Waarom bij de barbecue opeens wel? Vul je bord een keer met verschillende groenten, een paar stukken vlees of vis, wat brood en salade en laat het daar bij. Neem vooral de tijd om te genieten van je maaltijd, als je nog behoefte hebt om iets op te scheppen, maak dan nog een rondje langs de salade of de groenten. Ga er lekker voor zitten met een drankje en probeer het bij zo’n drie drankjes te laten. Eet bewust en proef alles wat je hebt gemaakt.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email
2 Train Personal training Sittard, afvallen, fitter, slanker en sterker! Persoonlijke begeleiding!

Kom vrijblijvend kennis maken met ons via een

kennismakingsgesprek

Wij bieden de mogelijkheid aan om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Samen met een proefles ervaar jij de mogelijkheden van wat 2 Train-Sittard jou te bieden heeft!